Cykelhjelm er godt – sikre skoleveje er bedre

Danske børn og unge er blevet gode til at huske cykelhjelmen, viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Det vækker glæde hos Dansk Cyklist Forbund. Men sikre skoleveje er mindst lige så vigtige, når ungerne skal ud i trafikken, og det kræver politisk vilje. Derfor er skolevejen i fokus, når Dansk Cyklist Forbund i samarbejde med TrygFonden begynder optakten til årets Alle Børn Cykler-kampagne.

Det er Statens Institut for Folkesundhed, der har undersøgt, hvordan udviklingen er i forhold til cykelulykker. Deres tal viser, at andelen af hovedskader er faldet med næsten en fjerdedel siden 1998. Særlig markant er det for børn og unge under 20 år. Her er der sket et fald på næsten en tredjedel fra 34% i 1998 til 22% i 2007. En positiv udvikling som især skyldes brugen af cykelhjelm.

”Vi er selvfølgelig begejstret for udviklingen, og vi vil fortsat arbejde for, at endnu flere børn får hjelm på. Men en hjelm er ikke nok, hvis skolevejen er farlig. Så nu er det på tide, at vi retter blikket mod nogle af de forhold, som børnene og deres forældre ikke selv har indflydelse på,” lyder det fra projektleder i Dansk Cyklist Forbund, Trine Juncher Jørgensen.

Trafikministeren i tvivl
Hvis skolevejene skal blive mere sikre at færdes på, kræver det politisk vilje. Men at få overblik over hvad der konkret sker på området er ikke så ligetil. Trafikminister Carina Christensen (K) ved det i hvert fald ikke. Hun svarede den 16. april i år følgende til Folketingets trafikudvalg:

”Vejdirektoratet har oplyst, at der ikke findes tilgængelige oplysninger, som kan danne grundlag for en statistik, der viser hvor mange kilometer cykelsti, der er anlagt af kommuner, amter og staten i årene 1987-2007.”

Hun kunne dog oplyse, at staten har ansvar for ca. 2500 kilometer veje, hvor der må køres på cykel, og her er der cykelstier eller cykelbaner på de ca. 1.000 kilometer. Men det vigtigste er måske, at der er afsat et tocifret millionbeløb til de danske cyklister.

”Endvidere kan jeg oplyse, at der som led i udmøntningen af trafikaftalen for 2008 vil blive igangsat en række anlægsprojekter for i alt ca. 23 millioner kroner til investeringer i ny cykelinfrastruktur, herunder sikring af cyklister på skoleveje,” lover trafikminister Carina Christensen i sit svar.

En god investering
Hos Dansk Cyklist Forbund er man glade for trafikministerens løfte, men man mener langtfra det er nok. Vejdirektoratet har tidligere beregnet, at der på statsvejenes cykelstinet er problemer, som det vil koste en halv milliard kroner at løse.

”Og 23 millioner rækker kun til ca. 4 km cykelsti. Samtidig er det jo stadig kommunerne, der ejer langt de fleste veje, hvor danske skolebørn skal cykle. Og da der åbenbart ikke er nogen som ved præcis, hvordan det står til på den front, kan jeg kun opfordre danske kommunalpolitikere, og ikke mindst deres vælgere, til at have fokus på de sikre skoleveje. Det skylder vi børnene,” lyder det fra Trine Juncher Jørgensen.

I 2007 cyklede mere end 75.000 skolebørn med i ABC-kampagnen, der blev gennemført i samarbejde med TrygFonden. Her er man begejstret for dette års tema. ”En sikker skolevej er et vigtigt udgangspunkt for at få børn til at cykle og sikre den daglige motion. Men hvis ikke både børn og forældre føler sig trygge, så er fristelsen alt for stor i forhold til at blive kørt af mor og far. Ligesom det også kræver erfaring at være en sikker cyklist, så på den lange bane er de sikre skoleveje en god investering for samfundet,” udtaler Trine Heidemann, kommunikationschef i TrygFonden.

For yderligere information:
Projektleder Trine Juncher Jørgensen, Dansk Cyklist Forbund på telefon 33 38 24 62 / 23 65 69 31

Kort om ABC-kampagnen
Alle Børn Cykler er en cykeldyst på to hjul for skoleklasser fra 0.-10. klasse. Eleverne skal i kampagneperioden cykle til skole så mange dage som muligt. Eleverne konkurrer klassevis, og jo flere dage en klasse cykler til skole, jo større er chancen for at vinde. Hver eneste cykeldag tæller og giver lod, som kan bruges til at deltage i den afsluttende lodtrækning, hvor vinderklassen bl.a. kan vinde nye cykler til hele klassen.

I 2007 deltog over 75.000 elever i ABC-kampagnen: Silkeborg toppede med næste 3.000 deltagende skoleelever. Derefter kom Esbjerg, Odense, Vejle og Århus.

Kampagnen er åben for tilmelding, og Alle Børn Cykler fra den. 1. til 12. september 2008.

Se mere på www.abc-abc.dk