Vegvesenet honorerer cyklister

Ansatte i Statens Vegvesen i Norge region syd bliver honoreret med en ekstra uges ferie for at cykle eller gå til arbejde.

Senioringeniør Rune Gunnerød i Statens Vegvesen cykler til arbejde mere eller mindre hele året, også sidste vinter. Godt tøj, en god cykel og gode, ryddede cykelstier har gjort det muligt – nu er det jo bare en fornøjelse.

Tilbudet fra Vegvesenet er et led i en større miljøstrategi. Ansatte, som går eller cykler til arbejde, får godtgjort 4 timer pr. måned, og det bliver til en hel uge i løbet af ét år.

I tillæg er det med i aktivitetsaftalen, at den ansatte motionerer fire timer om måneden.

På mange arbejdspladser, også i det norske Vegvesen, foregår en stor del af arbejdet foran computeren.

- Ved at få folk til at cykle eller gå til arbejde sørger vi for, at de ansatte får motion og samtidig aflastes vejnettet, siger distriktschef Roar Gärtner i Vestfold.

Turen til og fra arbejde er den største belastning for vejnettet, siger han. Men, distriktschefen indrømmer at den fysiske gevinst ved at vælge cyklen frem for bilen er den vigtigste motivationsfaktor.

- Alle har brug for at bevæge sig, og vi regner med, at de ansatte både får bedre helbred og mindre sygefravær, siger han.

Ordningen gælder alle distrikterne i region syd (Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust- og Vest Agder) Vegvesenet har ikke specielt højt sygefravær.

Gärtner, som bor i Sandfjord, fortæller at han selv cykler når det er muligt. Da han arbejdede i fællesferien i fjor cyklede han godt 52 kilometer om dagen. Ellers cykler han til og fra jernbanestationen i Sandfjord, mens han går til og fra jernbanestationen i Tønsberg når han bruger toget til arbejde. Distriktschefen indrømmer alligevel, at han også bruger bilen en del.

Gärtner fortæller, at Vegvesenet har planer om andre cykeltiltag. Han nævner for eksempel cykelby i Sandfjord, med mulighed for at flere byer i kommunen kan komme med som egentlig cykelby.