Cykelrør på otte kilometer

Statens Vegvesen og Bodø kommune er gået sammen om at bygge et cykelrør som skal gå langs riksveien mod Bodø, skriver Avisa Nordland. Hvis dette bliver en realitet, vil det være den første af sin slags. – Vi mener ideen er til at gennemføre, siger Torbjørn Naimak, regionvejchef i Statens Vegvesen, til Avisa Nordland.

Det er Bodø kommune, der sammen med Statens Vegvesen står bag forslaget om at bygge et tunnelrør beregnet til cyklister.

– Vi har som mål at etablere Bodø som en cykelby og i tillæg til cykelhandlingsplanen, er cykelrøret et af forslagene som kan være med til at øge andelen af cyklister i Bodø, siger varaordfører Kirsten Hasvoll.

Ind fra kulden
Cykelrøret vil have en rammekonstruktion dækket med plastikplader. På den måde vil det kunne holde kulde og nedbør ude. Der vil ligeledes være rigeligt med lufthuller.

- Selvfølgelig skal røret ventileres, men jeg ikke så bange for, at det bliver for varmt. Mange glemmer hvilken slags sommer vi har her i Bodø, siger Kjell Skjerve, distriktschef i Statens Vegvesen til VG Nett.

Han tror, det er vigtigt at holde kulden ude. Varaordfører Kirsten Hasvoll håber, at cykelrøret vil føre til, at vind og uvejr ikke skræmmer bodøerne fra at tage cyklen.

- Vi står foran store klimaudfordringer i Norge. Strækningen mod Bodø er meget trafikeret. Vi håber, at cykelrøret kan være med til at mindske myldretrafikken, siger hun.

Vil bygge prototype
Statens Vegvesen har afsat i overkanten af 300.000 kroner til at planlægge og udvikle en prototype. Det er foreslået, at kommunen skal bidrage med 100.000 kroner.

- Vi må først finde ud af, om det er teknisk muligt at bygge cykelrøret. Indtil nu virker det, som om at det kan blive en realitet. Hvis alt forløber, som vi håber, kan der stå en prototype på to til tre kilometer klar allerede i 2008, siger Skjerve.

Ifølge regionvejchefen vil cykelrøret koste i omegnen af ca. 15.000 kroner pr meter – svarende til at et otte kilometer langt rør vil koste 120 millioner. Til sammenligning koster en dobbeltrettet cykelsti i eget tracé ca. 2.500 kr. pr. meter i Danmark.