30.000 cyklister i København får grøn bølge

Biler og især busser har i mange år haft grøn bølge på de københavnske veje. Men nu er det cyklisternes tur til at kunne køre gennem byen uden at skulle stoppe for rødt. Den 25. oktober indviede Københavns Kommune byens første gadestrækning, hvor lyssignalerne er indstillet til at give grønt lys for cyklister.

”Vi har en ambition om at være verdens bedste cykelhovedstad, og jeg ser det derfor som et ganske naturligt skridt, at vi begynder at regulere trafikken, så det bliver endnu nemmere at være cyklist i København”, sagde teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam ved indvielsen af bølgen.

Fra ydre Nørrebro til søerne på 7½ min.
Den grønne bølge betyder, at godt 30.000 cyklister dagligt får en hurtigere og mere sikker vej, når de cykler på Nørrebrogade. Lyssignalerne er indstillet til, at hvis man kører den ca. 2,5 km lange strækning med 20 km/t, så tager det altså ikke mere end 7,5 min. at komme fra ydre Nørrebro og ind til søerne. 20 km/t svarer til et rask tråd, hvor børnene sagtens kan være med – samtidig kan det have en positiv effekt på trygheden på cykelstien, da det ikke kan betale sig at ræse.

Det er ikke muligt at lave grøn bølge samtidig i begge retninger på Nørrebrogade, derfor er lyssignalerne indstillet, så der fra kl. 6.30 til 12.00 er grøn bølge ind mod byen og fra kl. 12.00 til 18.00 er der grøn bølge ud af byen.

Fakta

  • Grøn bølge for cyklister er et led i en større strategi for at forbedre cyklisternes rejsehastighed i København med 10% (i 2004 var gennemsnittet 15,3 km/t)
  • Nørrebrogade er med sine godt 30.000 cyklister i døgnet Danmarks mest cykelbefærdede strækning
  • Der er sat et midlertidigt specialdesignet skilt op, som viser strækningen med grøn bølge – Københavns Kommune har ansøgt Vejdirektoratet om at få det op permanent.
  • Der kommer flere grønne bølger i København, kommunen undersøger allerede nu, hvor den næste grønne bølge kan være

Yderligere oplsyninger om projektet kan fås ved henvendelse til;

Københavns Kommune
Vej & Park
Trafik- og Plankontoret
Njalsgade 13
2300 København S
Tlf.: 33 66 34 55
E-mail: vejpark@tmf.kk.dk