Cyklister må nu køre over for rødt i Odense

Retspolitisk ordfører Helge Adam Møller (K) og landsformand Roger Christensen, Dansk Cyklist Forbund, var i juli ude med tanker om at ignorere det røde lys, hvor det er hensigtsmæssigt. Det har Odense Cykelby nu realiseret – i første omgang i fem T-kryds, hvor cyklister må køre over for rødt.

I fem af Odenses lysregulerede T-kryds må cyklisterne fremover lovligt køre over for rødt lys i den side, der ligger modsat sidevejen. Cyklisterne har dog stadig vigepligt over for eventuelle fodgængere eller cyklister, der kommer svingende ind fra venstre. Skilte viser, hvor det er muligt at køre over for rødt uden at have en bøde i vente.
Odense Cykelby forventer, at ændringerne i T-krydsene giver mere tilfredse cyklister og at cykeltrafikken stiger på længere sigt:
- Formålet er at fjerne nogle af de unødvendige stop for cyklisterne. For mange cyklister er det nemlig generende at skulle stoppe i et lyskryds, når der ikke kan komme biler på tværs. Det er tilfældet i de såkaldte T-kryds, hvor cyklisterne ikke altid har behov for at stoppe, siger projektleder Troels Andersen, Park- og Vejafdelingen, Odense Kommune.

Skibhusvej-Buchwaldsgade - et af de fem Tkryds i Odense, hvor cyklister nu må ignorere det røde lys helt lovligt.

 

Ejlskovsgade-Jarlsberggade – et andet af de fem T-kryds i Odense, hvor cyklister nu helt lovligt må ignorere det røde lys

 

Ser gerne forsøg med højresving for rødt lys
- Politiet i Odense har været forsigtige med at give tilladelser. Derfor er antallet af kryds i første omgang begrænset til fem. For så vidt, at det kan foregå uden større konflikter, er politiet dog generelt positive over for, at cyklisterne ikke skal stoppe flere gange end nødvendigt, fortæller Troels Andersen og siger om fremtiden for det røde lys i Odense:
- Vi afventer og ser effekten af de fem kryds, før vi ser på flere T-kryds. Vi ville i øvrigt gerne se, at der i Danmark blev lavet cyklistforsøg med højresving for rødt lys.

 

De fem kryds ligger:

  • Skibhusvej/Buchwaldsgade
  • Thomas B. Thriges Gade/Nørregade
  • Thomas B. Thriges Gade/Dannebrogsgade
  • Ejlskovsgade/Jarlsberggade
  • Dalumvej/Dalumgårds Allé